21. tammikuuta 2014

Helmiaskarointia

Taas illan elokuvaa katsoessa askaroin helmistä pieniä tarve-esineitä.


 Hajuvesille on aina käyttöä. Helmivarasto ei nytkään paljoa huvennut.









Näistäkin yllä olevista pulloista varmaan moni päätyy Kauppahuoneen hajuvesivitriiniin...



Nämä seinälamput löytävät paikkansa  Tiheikön väen luota sekä Kauppahuoneelta.



Onneli ja Anneli saavat nämä värikkäät seinälamput uuteen kotiinsa Ruusukujalle.





Pöytälamppuja syntyi myös jokunen. Osalle löytyy paikka ja loput jäävät odottamaan myöhempää tarvetta.



Nämä menevät Tiheikön väelle sekä Kauppahuoneelle.



 Sain postitse taannoin suurehkon helmilähetyksen, sieltä bongasin heti nämä helmet. Ovat kuin tehty juuri kynttilänjaloiksi. Kynttilät ovat pumpulipuikon vartta. Rautalanka sisällä tukevoittaa liimausta, sillä helmen reikä oli pienempi kuin puikko.





Ruusukujan eteisaulaan tein viimeiseksi kattokruunun, siinä jokainen lampunkupu on eri värinen. Onnelin ja Annelin talon teema on pastellisävyinen.

20. tammikuuta 2014

Äiti-hiiri sai lainaksi naapurilta luistimet. Lapset saisivat opetella luistelemaan kukin vuorollaan. Onhan se kohtuutonta hankkia kaikille neljälle lapselle kerralla neljät luistimet, sukset, kelkat ja jne....



Jos luistelu tuntuu mukavalle, ostetaan nämä luistimet naapurilta ja etsitään kenties toinenkin pari. Käytettyinä tietenkin. Äiti on talouden pidossa niin tarkka. Poikien toive olisi saada ruskeat luistimet, kun tuo punainen on niin tyttöjen väri...

19. tammikuuta 2014

Ikkunatkin viimeistelty

Nyt on talon ikkunatkin saaneet laudoituksen.




Onneksi isähiiri asentajineen saivat urakan tehtyä turvallisesti. Pitihän heidän kiivetä lautojen kanssa korkealle koivun runkoon.

Ikkunatkin viimeistelty

Nyt on talon ikkunatkin saaneet laudoituksen.




Onneksi isähiiri asentajineen saivat urakan tehtyä turvallisesti. Pitihän heidän kiivetä lautojen kanssa korkealle koivun runkoon.

18. tammikuuta 2014

Kellarielämää

Talon kellarivarastosta on tullut uusi ja suosittu piipahduspaikka.


Äitihiiri on tullut jauhamaan kahvimyllyllä vieraita varten tuoretta kahvia. Kahvi ei ole aivan jokapäiväistä herkkua eikä sitä juoda joka mökissä. Isähiiri oli löytänyt ihmisten kuormasta pudonneita papuja. Niinpä hän toi papuja pari repullista kotiin.



Kerkko-poika tuli seuraamaan äidin kahvinjauhantaa...
...vai olisiko sittenkin suurempana houkuttimena äidin aamulla tekemät kauraleivät?

Isäkin on tullut alas. Hän on tullut hakemaan halkoja keittiöön, jotta saataisiin ne kahvit keitettyä. Alkavat puut olemaan sisällä vähissä, pitäisi patistella poikia kantohommiin.
"On se vain niin hyvä tämä meidän valmis kellari-varasto", tuumivat äiti- ja isähiiri kuin yhdestä suusta.!

Ulkovuoraus

Tiheikön väen talon ulkopinta on ollut myös mietinnässä pitkään. Talohan on "koverrettu" koivun runkoon. Siksi halusin ulkovuorauksen koivun tuohesta. Vuosien saatossa keräsin parit tuohet kaadetuista koivuista. Ensimmäiset käpristyivät liikaa huonon painon alla. Toisia kerätessä aloin miettiä, kuinka liitän palat toisiinsa. En halunnut tilkkutäkkiä vaan yhtenäisen sileän ja kauniin valkoisen tuohipinnan. Asia jäi mietintäasteelle.

 
Nukkekoti oli ollut työpöytäni vieressä lattialla, eikä siten keskeneräinen ikkuna-aukkojen pienennysprojekti minua häirinnyt suuremmin. Sain kuitenkin keväällä nukkekodin alle kaapin ja tämä näkymä pomppasi työpöytäni viereen!
 
 
 
 
 
 Siinä paikassa kyselin Nukkekotiharrastajien palstalla seinien vuorauksesta ja sain mainion vinkin tulostaa tuohiprinttiä. Sen tein ja paksummalle kartongille tulostettu printti koristi vielä samana iltana nukkekodin ulkoseinää!

 
Lisäksi ikkunanpuitteet saivat vihdoin laudoituksen. Jotain ornamenttia tai muuta jujua vielä tuohon kaipaisin...
 
Sitten olisi seuraavana mietinnässä ulkokatto, joka ei nyt nukkekodin ollessa kaapin päällä pistä niin pahasti silmään.

17. tammikuuta 2014

Alakerran kellarivarasto vihdoin käytössä

Talon alakerrassa oleva varasto on vihdoin valmis. Isä-hiiri teki viikkokausia pitkiä työpäiviä varastoa rakentaessaan. Kattoa piti tukea hirsitolpilla. Lattia oli onneksi valettu jo jokunen aika sitten.




 Suuri työ oli kalusteiden tekeminen. Isä-hiiri on taitava puuseppä.



Hieman jäi lautoja jäljelle. Niistäpä varmaan tehdään ovi uuteen varastoon.



Äitihiiri on tyytyväinen. Enää ei tarvitse käyttää entistä väliaikaiseksi tarkoitettua välivarastoa, vaan kaikki ruuat ja lisäastiat ym. tarvikkeet ovat kätevästi saman katon alla. Ja tilaa riittää. Isä hiiri lupasi laajentaa varastoa vielä edelleen. Kun laajennus on valmis varastojen väliin puhkaistaan ovi. Uusi varasto olisi ennemmin kellari, sinne sijoitettaisiin viileyttä vaativat juurekset.



Nyt onneksi kaikille säilöttäville ruuille on tilaa. Maissinjyvät sekä syksystä lähtien säilyneet kuivatetut tyrnimarjat ovat helposti saatavilla. Juustotkin ovat päässeet esille. Viime syksy oli huono sienisadoltaan. Jäljellä on enää yksi tatti, siitä tuleekin sitten kunnon sieniateria.



Lattialla säkeissä on auringonkukansiemeniä, papuja, vehnää sekä aikuisten herkkua, kahvipapuja. Toisaalla varastossa on lisää viljasäkkejä sekä pellavansiemeniä.



Pähkinöitä ja kastanjoitakin on varastoitu runsaasti. Niiden kuoria varten isähiiri on tehnyt pähkinän halkaisutukin. Sen päällysosa on kovera ja sitä vasten on hyvä särkeä kivikova pähkinän kuori. Hyviä työkaluja siihen on taltta, vasara ja kirves (joka on kuvanottohetkellä polttopuusavotassa ulkona).

16. tammikuuta 2014

Ruokavaraston kalustusta


Siinä se vihdoinkin on. Uusittu ruokavarasto!


Tihekön väen talon alimmainen kerros on ollut vuosia 'teon alla'. Väliaikaisia rakennelmia oli monenmoisia. Suunnitelmat olivat hieman avoinna. Inspiraatiota hain selaamalla Tiheikön väen koottuja kertomuksia. Suunnitteluun meni vuosia ja toteutukseen puolitoista päivää. Näin projekti eteni.


Tässä on tila tyhjänä. Pintaremontti on tehty kaksi ja puoli vuotta sitten. Siitä tässä lisää.



Ensin piti varastoon saada katon tukihirret, niinkuin muussakin talossa on. Hirret oli vanhoja oksattomasta mäntylaudasta sahattuja soiroja, jotka oli käsitelty ja säästetty vuosia tähän tarkoitukseen. Listaleikkurilla oli ilo napsia näitä poikki. Bilteman tikku oli huomattavasti tiukempaa.



Huone oli sen verran suuri, että sinne saattoi tehdä suurempia rakenteita. Kirjassa oli yksi kuva, jossa oli samanmoinen porrasrakennelma. Takaseinään tulee uuden inspiraation iskiessä ovi toiseen kellariin tai varastohuoneeseen. Kulku ovelle siis 'laiturilta', jokaon  Bilteman sytyketikkua. Ovi on feikkiä. Seinässä on ovea varten tyhjää tilaa.

Portaiden alle tulee tila polttopuille ja jyväsäkeille.



Seuraavaksi ideoin kaapin portaiden viereen. Vetolaatikoista yksi on avattava. Muiden laatikoiden etulevyt ovat kiinni vain muutamalla liimatipalla, eli irrotettavissa jos haluaa myöhemmin tehdä niistä avattavat laatikot. Materiaali sytyketikkua.



Takaseinää hallitsee suuri kaapisto työtasoineen. Kaksi vetolaatikkoa ovat irtonaiset. Kaapin ovet ja laatikoston laatikoiden etulevyt kahta lukuunottamatta on liimattu parilla liimatipalla, joten joskus mahdollista tehdä niistä avattavat. Kaksi kapeaa ovea on liimattu avonaisiksi. Nurkkaan oikealle mahtui lisähylly.


Kalusteet on 'petsattu' vedellä ohennetulla silkkivärillä. Materiaalina sytyketikut ja kaapin ovissa jäätelötikut. Kaikki leikkaukset tehty listaleikkurilla.



Kalustus on nyt valmis, sisustukseen menee vielä tovi ... ja se ovi tuohon valkoiseen aukkoon. inspiraatiota odotellessa...








9. tammikuuta 2014

Vaatetusta hiiriperheelle

Tiheikön väen kolon isä ja äiti -hiiret on vaatetettu jo tovi sitten. Vielä olisi Kellukan perheen neljän lapsen vaatetus edessä.

 
Ensimmäinen lapsista, Kerkko sai paitansa ja housunsa. Lahkeet varmaan lyhennetään puoleen pohkeeseen. Tässä odotellaan velipoikaa kylvystä. Tarinaa lisää täällä.

8. tammikuuta 2014

Kukkakaupan uudelleenjärjestelyä

 
Nukkekoti numero kakkosessa, Kauppahuoneella tapahtui pieni muutos. Entisen asusteliikkeen (kuva yllä) paikalle tehtiin uusi kukkakauppa. Viherkasveja on kertynyt niin paljon, että niitä oli kaupaksi asti.

 
 
 
Kukkakaupan kalusteet on varastosta löytyneitä. Hylly on saatu Kirsiltä.
 
 
 
 Seinällä oleva hylly on Kirsiltä joulukalenterivaihdosta. Hylly oli alun perin suunniteltu galleriaan, mutta leikkokukkaosasto kaipasi jotain tällaista. Hyllyyn tulossa myyntiin lasimaljakoita.
 
 
 
 
Ruusut ovat askarteluliikkeen 'nippuruusuja', tummat maljakot ovat pullukan mallisen kuulakärkynän katkaistu kuori.


 
Nämä kasvit olen saanut joulukalenterivaihdossa, iiriksen Tiina O:lta sekä syklaamin aattopaketissa Airilta, pelargonian olen saanut vuosia sitten lahjaksi Arjalta.




 
 Orkideat on kirpputorilöytö vuosien takaa. Materiaali muovia. Hieman suurikokoisia, mutta menee tässä tarkoituksessaan.


 
Bonsaipuu on kauramaitopurkin korkkiin tehty. Runko ja oksat ovat rautalankaa ja maalattua kukkateippiä. Lehdet silkkikukasta leikattua silppua. Istutettu itsekovettuvaan saveen.
 

 
Kasvit on tehty rautalangasta ja maalarinteipistä itse. Paavalinkukan kukat ovat fimoa. Kukkaruukut nyörinpäitä, pikkukorkkeja jne...



Joulutähtien ruukut ovat Pepsodent-hammastahnan korkkeja.




 
 
Kukkakauppa voisi tarvita myyntitiskiä ja yhtenäisemmät myyntipöydät.  Sitäpä se tämä harrastus on, ei koskaan tule valmista. Siinä kai sen kiehtovuus!